RENUNGAN

Aku hanya manusia biasa yang mana pendapat aku mungkin benar dan mungkin salah. Maka telitilah pendapat yang aku kemukakan. Semua pendapat yang selaras dengan al-Qur’an dan al-Sunnah maka ambillah ia manakala yang tidak selaras dengan al-Qur’an dan al-Sunnah, tinggalkanlah. (Kata-kata oleh Malik Bin anas Rahimahullah, Riwayat Ibn ‘Abd al-Barr di dalam Jami’ Bayan al-Ilm, jld. 2, ms. 32)

Tuesday, 20 November 2012

DAP bertelagah dengan PAS siapa yang layak jadi PMPAS dan DAP bertelagah pendapat mengenai siapa yang harus dipilih untuk menjadi Perdana Menteri andainya Pembangkang dapat berkuasa di Negara ini.

Dewan ulama Pas mahukan Presiden Parti PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dilantik sebagai Perdana Menteri jika pembangkang berkuasa di negara ini tetapi cadangan ini ditolak oleh DAP yang tetap mahukan Datuk Seri Anwar Ibrahim.Setiausaha Agung Lim Guan Eng berkata ia adalah konsensus pembangkang dan tidak akan diubah.katanya dilobi Parlimen.

tetapi Dewan Permuda PAS tetap mahukan Datu Seri Hadi Awang sebagai Perdana Menteri.
Ketuanya Nasrudin Hassan, berkata seperti DAP dan Parti Kaadilan Rakyat (PKR) mahukan Anwar,Permuda PAS juga berhak memberikan pandangan mengenai pemimpin yang layak untuk menyandang jawatan itu.

Beliau berkata perkara penting dalam memilih Perdana Menteri ialah individu itu mestilah beriman,bertaqkwa, mempunyai integriti, adil dan beribawa untuk memjadi pemimpin yang baik. Bagaimanapun Hadi Muktamad menyatakan beliau bersedia menjadi Perdana Menteri jika itu dimahukan parti.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...